Nem mindegy, hogyan öntözzük növényeinket

03 jún. 2015 Tartalomszerkesztő

A nagy melegben nincs is annál kellemesebb és hasznosabb, mint amikor kedvenc locsolókannánkkal sorra járjuk növényeinket, és igény szerint megöntözzük őket.

öntözAhhoz azonban, hogy megfelelő mennyiségű vízzel locsold meg őket, és ne tedd magad nélkülözhetetlenné saját kertedben, néhány dolgot figyelembe kell venned! -írja az ötvenentúl portál.

 

Jókor jó sokat

A legrosszabb, amit locsoláskor tehetsz, ha minden virágra öntesz egy kevés vizet. Ilyenkor a víz csak a talaj felszínét éri, és a nagy melegben azonnal elpárolog. A rózsához hasonlóan érzékeny növények ráadásul ennek az öntözési technikának könnyen áldozatul eshetnek, mert a nedves leveleket könnyebben megtámadják a kártevők.
A növényeid sokkal jobban járnak, ha a „gyakran keveset módszerrel” szemben csak akkor öntözöd meg őket, amikor a föld már 2 cm mélyen száraz. Ilyenkor viszont hosszan és alaposan itasd át a talajt. Száraz időszakokban ehhez az esőztetőnek mintegy 20 percig kellene egy helyen állnia, illetve négyzetméterenként körülbelül 10 liter vizet kellene kilocsolnia. Ennek köszönhetően a növénynek mélyre hatoló, jól ágazó gyökérrendszere fejlődik ki, amellyel a tápanyagot megfelelően tudja felvenni, és gyönyörűen fejlődik.
A túl sok víz viszont elrontja a talaj szerkezetét: elmossa a tápanyagot, illetve a trágyát, csökkenti a talaj oxigénellátottságát, a gyökereket pedig a felszín közelébe csalogatja. A száradási időszakokkal azonban elősegítheted a gyökérzet optimális fejlődését. Ha a felsőbb talajrétegekben nem található víz, akkor a gyökerek mélyebb talajrétegekbe hatolva keresik az éltető nedvességet.

 

Figyelem!

Az öntözés lényege, hogy a gyökerek szintjén legyen elegendő nedvesség. Még vízigényes növények is jobban szeretik, ha talajlazítással, a talaj árnyékolásával (mulcsozás) tartod optimális szinten a föld nedvességtartalmát, és csak végső esetben öntözöl gyakrabban.
A kórokozóknak is kedvez az állandóan nedves levegő, nem beszélve arról, hogy neked is több munkát ad a sűrű öntözés.

öntöz3

Reggel vagy este

A másik alapszabály, hogy soha ne locsolj a déli tűző napsütésben, különben a növények a hőmérsékletváltozás miatt sokkot kapnak, és a víz is túl gyorsan elpárolog. A vízcseppek ugyanakkor úgy működnek, mint egy nagyító, és ahelyett, hogy a növény szomjúságát oltanák, elégetik a leveleket. Ezért mindig csak kora reggel vagy este, naplemente után öntözz!
Hogy a kettő közül melyik a jobb, vitatott. Van, aki szerint az esti öntözés azért célszerűbb, mert az alkonyatkor szétlocsolt öntözővíz reggelig beszívódik a talajba, így csak igen kevés párolog el. Mások szerint azonban még a 21-22 óra között szétlocsolt víz negyede is elpárolog, ezért reggel érdemes öntözni.

 

Permetezz

Előfordulhat, hogy a forró nyári napokon elegendő víz van a talajban, de a hőség és a párahiány miatt a növények élettevékenysége olyannyira lecsökken, hogy a vizet nem tudják felvenni. Ilyenkor kevés vízzel a permetszerű, frissítő öntözés lehűti a növények felületét és az életfolyamatok újra normalizálódnak.

 

Gyűjts esővizet

Igaz, a növényeket vezetékes vízzel is életben tarthatjuk, de az alacsonyabb mésztartalmú, lágyabb esővíz sokkal ideálisabb összetételű. Arról nem is beszélve, hogy aki a vízórán keresztül öntözi a kertet, nyaranta egy kisebb vagyont locsol el. A szerencsések saját kúttal rendelkeznek. Sajnos a kútásás igen költséges, ráadásul engedélyhez kötött, sőt sok helyen nagyon mélyre kell ásni, hogy jó minőségű vizet nyerhessünk. Az esővíz azonban mindenkinek rendelkezésére áll, és ami a legjobb: ingyen van.
 

Szerezz be esővízgyűjtó tartályt! Ennek előnyeiről és hasznosságáról már írtunk korábbi cikkünkben. Ha belejöttél, akár esővíz-hasznosító készüléket is beszerezhetsz, amellyel nemcsak felfogod és tárolod a vizet, hanem szivattyú segítségével az öntözést is könnyen megoldhatod.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek