Konyha kicsiben: ötletes "garzonszakácsok"

23 jún. 2015 Maruzs Gergely

Ha a konyha kicsi, és esély sincs arra, hogy a közeljövőben jelentősen megnőljön, kreativitásra van szükség, hogy helyhez jussunk.

kiskonyha1Garzonszakácsok figyelem! Néhány egyszerű és praktikus ötlet, hogy kényelmesen alkothassunk gasztronómiai remekeket.

1. Dobjuk ki a mikrót

A mikrohullámú sütő jelentősen felgyorsítja a konyhai munkát, egyszerűsítve, könnyebbé téve azt, csakhogy minden könnyebbségnek ára van: a mikrohullámok károsítják az ízeket, és a mikró rengeteg helyet foglal.

A megoldás? Akinek van hagyományos kenyérpirítója, az ügyesen kiválthatja a mikrót. Ez kisebb helyet foglal és az ízeket sem öli meg.

2. Turmixgép helyet botmixer

Noha egy komplex robotgépet nem tud kiváltani, de egy sima turmixgép igenis kiváltható egy jóval kisebb helyigényű kézi botmixerrel. Ezzel is lehet habot verni, gyümölcsöt vagy zöldséget pépesíteni.

3. Vágódeszka

Ha minden négyzetcentiméternyi hely érték, meg lehet próbálkozni az összevonásokkal. Egy példa! Ha a mosogatót nem használjuk, miért ne fektethetnénk rajta keresztbe a vágódeszkát, másra használható helyet megtakarítva a pulton.

kiskonyha34. Vertikális haladási irány

Kevés a hely vízszintesen? Használjuk ki a függőleges irányt! Szekrényajtóra, falra szerelt tárolók, mind-mind helymegtakarítást jelenthetnek.

5. Csökkentsük a fölösleget

Egy, két vagy három személyes háztartásba nem kell 12 darabos edénykészlet, a 24 darabos késkészletről nem is beszélve. A mesterszakácsok is egy kést használnak mindenre, maximum még ollót. Egyébként mindenre igaz, hogy a kevesebb néha több. Ha mindenből kevés, de jó minőséget tartunk konyhánkban, nem is igen lesz szükségünk másra. Mérjük fel a családban jelentkező igényeket, és ehhez képest vásároljunk.

Egy példa: az öntöttvas edény ugyan jóval nehezebb és drágább mint a hasonló paraméterű alumínium edény, viszont szinte elpusztíthatatlan, az örökkévalóságnak szól.

kiskonyha26. Mosogató

A mosogató hasznos tér (lásd 3-as pontunkat), vétek kihasználatlanul hagyni. Ne hagyjuk felgyűlni a mosatlant, amit használtunk, mossuk el gyorsan, aztán tegyük a helyére.

 Forrás: countryliving

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek