Így lesz egy rendőrből kisvárosi gazda

03 jún. 2015 H. Szabó Sándor

Srej Ferenc nyugdíjas rendőr a családja ellátását biztosítja: szárnyasok tenyésztésébe és nevelésébe fogott Hatvanban.

hatvanirendor1A Hatvani Rendőrkapitányság egykori munkatársától nem állt messze egykor és ma sem a gazdálkodás, az állattartás. Szülei és nagyszülei a portájukon mindig tartottak háziállatokat, ő maga gyermekként sokat segédkezett ebben. Akkor tanulta meg, hogyan kell bánni a közvetlen környezettel és állatokkal. Erre tanítja ma gyermekeit és unokáit is.

 

A családi ház gazdasági részén, jól kialakított tágas, több részre osztott baromfiudvarban és környékén pezseg az élet. Pulykák, libák, kacsák, gyöngytyúkok, japántyúkok nevelik apróságaikat, melyekre a kakasok is ügyelnek. A takarmányból a legjobbat kapják, a betakarítások idején: Srej Ferenc közvetlen a gazdáktól vásárol.

hatvanirendor2A gazdának mindig adnak elfoglaltságot kedvencei, oda kell figyelni rájuk. Ez élteti nyugdíjas éveiben a rendőrből lett „kisgazdát”, akinek elmondása szerint nincs ideje megöregedni. Unokáinak nagy örömet szerez azzal, hogy a gyerekek pátyolgathatják, etethetik a csibéket. A baromfik nem csak hobbiállatok, hanem a család jó minőségű hús- és tojás ellátását biztosítják, jut belőle mindenkinek.

Amikor elérkezik a vasárnap, a család körbeüli az asztalt és Erzsi asszony „hazaiból” készült leveséből esznek, többször is repetáznak.

hatvanirendor3- Ha ezt a mentalitást – mely felelősségteljes munkával jár – öröklik az utódok, az mondom, érdemes nyugdíjasként, tartalmas életet élni – vallja Srej Ferenc.

 hatvanirendor5

hatvanirendor4

hatvanirendor6

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek