Hortenzia, Te drága - Kékülj kérlek

21 ápr. 2015 Maruzs Gergely

Ha valaki egy nap úgy dönt, nem élhet tovább azzal a tudattal, hogy hortenziája  rózsaszín és szilárdan elhatározza, hogy "nekem kell" a kék hortenzia, annak a következőket kell tennie.

hort10

Először is, nem árt tudni, hogy a hortenzia színe változik (kivéve a fehér) a talaj pH szintjének megfelelően. Minél lúgosabb a talaj, a hortenzia virága annál világosabb, had ne mondjam ”rózsaszínűbb”, ahogy a talaj savassága nő, egyre sötétebb, kék árnyalatú virágot kapunk.

Másodszor vizsgáljuk meg kertünk pH értéket. A pH egy mérőszám, ami megmutatja, hogy mennyire savas vagy lúgos kertünk talaja. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán mérik. A 7-es pH-júak a semleges oldatok. Ettől az értéktől lefelé egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb. Tehát fogjunk egy kis rögöt kertünkből. Öntsünk rá egy kis ecetet (amely tudvalevőleg savas kémhatású). Ha pezsegni kezd (vagyis reakcióba lép) a talaj lúgos, ha nem akkor semmi gond, a talaj vagy pH semleges, vagy savas tehát nincs dolgunk vele.

hort4

Ha el akarjuk érni az enyhe savas kémhatást, amitől bekékül a hortenziánk, akkor lépésről-lépésre haladjunk. A legegyszerűbb módszer e helyett szerves konyhai maradványok (kávézacc, citrus növények héja, tojáshéj) komposztálása és növény köré bedolgozása, majd locsolás. Ezek az anyagok, ahogy elbomlanak lassan, fokozzák a talaj savasságát.

hort

Ha gyorsabb hatást szeretnénk, akkor hígított alumínium-szulfáttal lehet fokozni a hatást (józanész alapkövetelmény). Valamennyi türelemre szüksége lesz, mert lehet, hogy a várt eredmény csak a következő évben lesz látványos. És most jön a duplacsavar, ha meggondolnánl magunkat, és úgy döntünk, hogy mégis a rózsaszín hortenzia volt a jobb, akkor egy kis kerti mész adagolásával visszaváltoztathatunk mindent.

hort7

Összegezve: A hortenzia talajtól (pH=4) függően lehet kék színű. Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek. Ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék virágaink nyílnak majd. Mindkét adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek