Hangya, levéltetű, meztelencsiga -Védekezzünk természetes módszerekkel

27 jún. 2015 Maruzs Gergely

Mindig kellemetlen a kártévő élősködők jelenléte, nyáron viszont hatványozottan bosszantó. Mutatunk néhány jól bevált ötletet a kiskert tulajdonosainak.

bogarakA leírt javallatok általában egyszerűen kivitelezhetők, olcsók. Szakértelmet nem kívánó ötletek, könnyedén megvalósítható bárki számára.

Hangyainvázió

- Ha a hangyák vonulási útjára szórófejes palackkal almaecetet spriccelünk, teljesen felborítjuk a hangyák feromon alapú (tehát szaggal működő) útjelző rendszerét,  nem fognak visszatalálni a a bolyba.

- 1-1- arányban keverjünk össze szódabikarbónát és porcukrot. tegyük valami megfelelő alkalmatosságba, szórjuk a hangyabolyba, vagy az útvonalukra. Nem épp humánus módszer, de garantáltan hatásos.

- Kovaföldet hintsünk arra a területre ahol "kedvenc" hangyáink előfordulnak.

Levéltetvek

Ha nincsenek hangyák jönnek a levéltetvek, a harc folyik tovább.

- Ha a locsolásnál a slagra teszünk egy szűkítőt, a nagy nyomású víz ügyesen lesöpri a tetveket a levelekről. Túlzásokba azért ne essünk.

- A levéltetvek kedvelik a sárga színt. A fertőzött növények közelében egy sárga tálban szappanos víz a segítségünkre lehet.

- A katicabogár a mellett, hogy rendkívüli kedvencünk, napi 100 levéltetvet is elfogyaszt. Invitáljuk be.

Bogarak, úgy általában

- Egy vödör szappanos víz és egy bot szükséges. Korra reggel menjünk ki e felszereléssel a kertbe majd a vödröt tegyük le a fertőzött egyed alá és óvatosan ütögessük meg a növényt. A bogarak belepotyognak a szappanos vízbe.

- Tartsunk tyúkokat. Nagy hatékonysággal takarítják a kert különböző, ilyen-olyan kártevőit.

 

További hatékony módszerek: Házilag készített permetlevek

Meztelencsiga

- Egy viszonylag sekély edényt benne egy kis sörrel (a csiga szereti az erjedés szagát) tegyünk árnyékos helyre. A csiga belefullad.

- A kert különböző részeire tegyünk grapefruit vagy sárgadinnyehéjat. Reggelre odagyülekeznek acsigák. Már csak össze kell szedni őket.

- Ősi módszer, hogy a csiga járataira hamut vagy tojáshéjat , sót, műtrágyát szórnak, amely a csiga járómirigyeit elpusztítja és a csiga halálát okozza.

- Ha este nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni. Ezeket forró vízben lehet elpusztítani.

- Vitathatatlan, hogy meztelencsiga ellen a leghatékonyabb az indiai futókacsa. Nagyon ügyesen megtalálja a rejtőző csigákat és hihetetlen mennyiséget el tud belőle fogyasztani. Szerezzünk be néhányat vagy kérjünk kölcsön néhány napra.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek