Építsünk szamócatornyot és szüreteljük kedvünkre

29 ápr. 2015 Maruzs Gergely

Mindannyiunk egyik kedvenc gyümölcse a  szamóca. Ha sikerélményt szeretnénk magunknak és családunknak és bele szeretnénk egy kicsit kóstolni kedvenc gyümölcsünk termesztésébe, akkor a "szamócatornyot" nekünk találták ki.

eperA néhány alapanyag mellett csupán némi kitartásra és türelemre lesz szükség, hogy az első saját szamócatermésünket szüreteljük.

Kezdjünk hozzá

Szükségünk lesz 5 db nagyobbacska cserépre. Ezekbe  lyukakat fúrunk (nem nagyobbakat 2.5-3 centinél, különben kihullik belőle a föld), illetve az aljára is luggatunk egy vízelvezető nyílást. Szükségünk lesz továbbá egy csavarhúzóra vagy egy árra, egy 1,5-2 literes pet palackra, és egy kézi fúróra, fészekmaróval ellátva.

eper2

A felső edénybe tesszünk középre vízelvezetőnek a kilyuggatott üdítős palackot (a kupakaja rácsavarva marad). Ez gondoskodik majd arról, hogy a víz egyenletesen jusson minden növénynek, még a fölsőnek is.

eper3

A gravitáció itt nem barátunk, a víz lefelé halad ezért a fölső mindig kevesebb vizet kap, ez ellen próbálunk tenni ily módon.  Az elosztó palack szintje érjen a talajszint fölé kicsivel, hogy ne kerüljön bele föld, különben eltömődik.

eper4

A többi cserépbe csak termőtalaj és szamócapalánták kellenek.

eper5

Rendszeresen öntözzük ( 2-3 naponta) és ugyanilyen időközönként forgassuk meg, hogy minden növényt egyenletesen érjen a napfény.

eper6

A módszer bár munkaigényes, de mindenképpen hasznos, különösen azoknak lehet érdekes, akiknek csekély alapterület áll rendelkezésére, hiszen egy kis területen viszonylag nagy mennyiségben termelhettünk epret.

Fotó:countryliving.com

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek