Építsünk modern kerti tavat olcsón

26 ápr. 2015 Horváth Rita

Egy csinos kis kerti tó megtervezése és megvalósítása valódi kihívást jelent, főleg ha szűkös a költségvetés. Ennél még nagyobb feladat ha mindez egy modern, újszerű kertben kap helyet. Bemutatunk egy példát arra, hogy ennek ellenére nem lehetetlen. Egy napelemes szivattyúval ellátott tavacska ami természetes anyagokból épített, modern és ráadásul olcsó!  

Szükséges kellékek

Víztartály 
Szökőkút szivattyú (napelemes szivattyú)
Néhány darab betontégla, attól függően, hogy mekkora a tartály
Különböző méretű kövek
Növénytoleráns víz

 water-feature-3

Első lépés

Döntsük el, hogy hol szeretnénk gyönyörködni benne. Ha nincs áram a közelben, fontoljuk meg a napelemes szökőkút szivattyú használatát. Tartsuk szem előtt, hogy ez a szivattyú csak akkor működik, miközben süt a nap! Ha eltakarja például egy felhő, a szivattyú átmenetileg leáll.
Ha növényeket is teszünk bele, mindenképp napos helyre kerüljön.
Nyomjuk a tartályt a földbe annyira, hogy látható legyen az alakja, majd egy lapáttal ássuk ki annyira,hogy a tartály teteje egy szinten a talajjal.

water-feature-2

 

water-feature-1

Második lépés
Tegyük a nagyobb köveket az aljára és használjuk őket horgonyként a szivattyú elhelyezésére.

water-feature-4

Harmadik lépés
A gépekhez vezető tápkábelt és a víznyomó csövet a medence szélén vigyük, ássunk neki árkot, vagy növényekkel álcázzuk, hogy ne éktelenkedjen a kert közepén.

Negyedik lépés
Használjunk lapos köveket a sarkok kitöltésére, ahol a gépek nem felelnek meg. Legyünk kreatívak, vigyünk bele egyedi designt.

 

water-feature-5

Ötödik lépés:
Ha vízi növényt is teszünk bele, helyezzük el úgy az edényt a vízben, hogy csak a pereme legyen a víz felett. Álcázására, és lehorgonyzására használjunk köveket, hogy az egész látványos legyen, és természetesnek hasson.
 

Hatodik lépés:
Ha megtelt vízzel a medence, indítsuk be a szivattyút, állítsuk be, úgy ahogy elképzeltük (látványos vízsugár, vagy kövek közti bugyborékolás).
Tisztítsuk a medencét rendszeresen, nehogy elalgásodjon, mert a)büdös, b) csúnya is, c)még a gépet is tönkreteheti.

Ezekkel az egyszerű lépésekkel hozhatjuk létre kertünk díszét, a DIY szökőkútat.

Sok sikert kívánunk mindenkinek hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek