Csodás kertünk lehet tavasszal, ha így ültetjük a hagymásokat

08 okt. 2015 Tartalomszerkesztő

Hóvirág, krókusz, jácint, tulipán, nárcisz, szinte mindannyiunk kedvenc virágai, hiszen a tavasz hírnökei. Ha szeretnéd, hogy jövőre kerted díszei legyenek, akkor már most gondoskodni kell a hagymák elültetéséről. 

Ha lehet, még október közepéig kerüljenek a földbe, így biztosan begyökeresednek. Azért kell őket ilyenkor ültetni, mert a virágok kifejlődéséhez elengedhetetlen a téli hideghatás. Ha ez elmarad, a hagymából nem fejlődik virág. Ültetheted őket az egynyáriak közé, hisz azokat október vége körül úgyis kiszeded, így kora tavasszal nem marad kopár a virágágyásod. De kerülhetnek az évelő növények közé, fák alá vagy a fűbe is, igaz, így nagyon nehézkessé válik a fűnyírás.

 

A hagymákat csoportokba rendezd, így sokkal mutatósabb lesz a virágzás. Válassz ki egy napos helyet a kertedben, gyomláld ki és lazítsd fel a talajt. A hagymák alá és fölé pedig lapátolj egy kis komposztot, meglátod, meghálálják majd. Vigyázz, a tulipán és a nárcisz hagymái mérgezőek!

 

Az ültetési mélység a hagyma méretétől függ.  Általában a hagyma átmérőjének 2-3 – szorosa az ideális mélység.

 

A legmélyebbre ültesd a nárciszokat (kb. 15 – 20 cm), utána a tulipánokat, jácintokat (kb. 10 – 15 cm), legmagasabbra az apró hagymákat és a krókusz hagymagumóit (kb. 5 – 8 cm). A kisebb hagymáknak ültetőfával fúrj lyukakat, de a nagyobbaknak több hely kell, így azokhoz ültetőlapátot vagy ásót használj. Ültetés után takard be őket földdel és terísd le mulccsal, lombbal vagy szalmával. Ez véd a gyomosodástól, a téli fagyoktól és a tavaszi korai felmelegedéstől.

Hóvirág

A hóvirág latin neve: Galanthus amelnek a jelentése gale: Tej és az anthosz: virág szavakból tevődik össze.

A hóvirág nyílása egyet jelent hazánkban a tavasz kezdetével, bár gyakran még hótakaró borítja kertünket, de már ott tündökölnek a fehér kis apró virágok. Vadon is megtalálható hazánkban a hóvirág, ám az elmúlt években a nagymértékű felszedés miatt védett növénynek lett nyilvánítva, így szedése tilos, és komoly pénzbüntetést von maga után. De kertünkbe továbbra is termeszthetünk saját hóvirágot.

Elég 1 csomag hóvirág hagymát elültetni kertünkbe, és ha szerencsénk van pár éven belül egy egész hóvirág szőnyeg fogad minket tavasszal kertünkben, hiszen ez a hagymás növény igen gyorsan elvadul és szaporodik magától is. A hagymákat csoportosan érdemes elültetni, majd négyévente egyszer érdemes szétültetni, hiszen a fiók hagymákról már könnyedén lehet áttelepíteni egyik helyről a másikra.

 

 

Nárcisz

Napos helyre ültesd a hagymákat, árnyékos helyen elmaradhat a virágzás és olyankor csak szárat fejleszt. Hagymáit nem kell felszedned, azt szereti, ha sokáig egy helyben marad. Az ültetést követő 3.- 4. évben virágzik a legszebben. Ha úgy látod, hogy nagyon besűrűsödött és szaporítani is szeretnéd, akkor szedd csak fel. Válaszd le a kis fiókhagymákat, amelyeket ősszel újra elültethetsz. Ha szeretnéd, hogy a lakásban már kora tavasszal nárcisz virágozzon, akkor ültesd a hagymákat egy cserépbe és így ültesd ki az ágyásodba. Amikor megjelennek rajta az első kis hajtások, tedd napos de még hűvös helyre (pl.: pince, lépcsőforduló). Ha megjelentek a bimbók, akkor vidd be a lakásba, de ne tedd nagyon meleg szobába mert akkor túl hamar elvirágzik.

 

 

Tulipán

Rengeteg fajtája van, hatalmas a választék belőle. Hazája Közép-Ázsia, Magyarországra a török hódoltság idején került. Szintén a napos helyet kedveli, foltokba ültetve mutat a legjobban. Ha a tulipán elnyílt, a virágokat távolítsd el, hogy ne képződjenek magok. Hagyd meg a leveleket és a szárat, mert ezek a hagyma felé továbbítják a tápanyagot. Csak akkor vágd le őket, ha már elszáradtak. A hagymákat 2-3 évente ajánlatos felszedni, különben besűrűsödnek és elaprózódnak. Ilyenkor kisebb virágokat hoznak vagy teljesen el is maradhat a virágzás. A felszedett hagymákat 16 – 20 C-on száraz, szellős helyen tárold.Ültetés előtt válogasd ki a hagymákat, a betegeket, puhákat dobd ki. Válaszd le a kis fiókhagymákat, ezekből új tulipán fejlődik majd. És indulhat újra az ültetés!

 

 

Jácint

A jácintnak nagyon finom illata van! Több színben is létezik, biztos Te is láttál már rózsaszín, fehér, lila színűt. A hagyma színéből következtethetsz a virág színére. A jácint hagymája minden évben egyre nagyobb lesz, mégpedig úgy, hogy belülről egy hagymapikkellyel vastagodik. Mivel a hagymája nagy, ezért ásóval készíts nekik egy gödröt és abba helyezd el őket.

 

Forrás:emberpalánta

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek