Bagolytanya a betondzsungelben – Erkélyre is bemerészkedett az uhu

11 okt. 2015 Administrator

A panelházak ölelte fák között járva nemcsupán mulatozó fiatalok vircsaftját, jobb esetben pedig a tücskök „hegedűjét” hallani, hazánk több településének bewtondzsungelében egyre gyakoribbak vijjogó állati hangok is. Az erdei fülesbagoly „társalgása” ez.

 

 

De mit keresnek az ember közelében ezek az állatok? Teljesen általános jelenség lett az utóbbi időszakban, hogy az erdei fülesbaglyok belterületen tanyáznak. A legfőbb ok az, hogy itt könnyebben jutnak táplálékhoz, s a ragadozóktól is nagyobb biztonságban vannak, mint a külterületi költőhelyeken.

 

A faj nagyon korán költ, nem ritka, hogy már márciusban tojásos fészke van, az utolsó fiókák kirepülése sokszor késő augusztusra esik. A baglyok kis rágcsálókkal táplálkoznak, étlapjukon elsősorban mezei pocok, egér szerepel.

 

 

A horrorfilmekbe illő éjjeli vijjogástól azonban nem kell félni. Ez a fiók „éneke”, hogy a szüleik mielőbb hozzák a megfelelő helyre – csőrükbe - a táplálékot. Amint a kicsinyek röpképesek lesznek, a család elhagyja a költőhelyet és nagyobb területeken vadászik.

 

A tapasztalatok szerint nagyon jól alkalmazkodó faj az erdei fülesbagolyé. Már az is előfordult, hogy egy példány a panellakás erkélyének virágládájában költött. Játszótereken, parkokban is gyakori vendég, ha talál akalmas fát, életteret – bármelyik évszakban.

(A beol.hu nyomán)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek