Új kártevő pusztítja a tujákat

22 okt. 2015 Tartalomszerkesztő

Magyarországon egyre jellemzőbb a melegebb és szárazabb időjárás, ez pedig egyáltalán nem kedvez a tujáknak, a kórokozóknak és kártevőknek viszont annál inkább.

 

 

A klímaváltozás és az ezzel járó stressz tényezők egyre jobban megviselik ezeket a növényeket, a kártevők egyre inkább terjeszkednek és pusztítanak el sokszor makkegészséges növényeket is. Ráadásul az elmúlt években felütötte a fejét egy új kártevő, amit ki sem lehet irtani, a növényeknek viszont nem kegyelmez.

 

Eddig a legnagyobb bajt a tetvek és a folyton megjelenő gombabetegségek okozták, ezek ellen is nehéz volt védekezni, ugyanis örökzöld növényről beszélünk, nem pedig gyümölcsfáról, így sokkal kevesebb szer áll a rendelkezésünkre, ráadásul ezek a szerek sem túl hatékonyak.

 

A sokak által talán ismert Quadris, Amistar vagy Mister gombaölő permetszer megoldást nyújthat a gombabetegségekre, ezt a szert kombinálni kell egy rovarölő szerrel és akkor talán nem marad el a hatás. A baj az, hogy nem lehet sűrűn permetezni a növényeket ezekkel a szerekkel sem, hiszen többet ártunk akkor, mint használnánk. Az is jó megoldás, hogy folyamatosan tápoldatozzuk a növényeket, nyáron pedig többet öntözzük, de ha nagyon meleg van, akkor sajnos nincs menekvés, a gombabetegség támad könyörtelenül.

 

Ha meglátjuk az egyik növényen, és azon már nagyon elterjedt, akkor szabaduljunk meg attól a növénytől, ezzel talán meg tudjuk védeni a mellette lévő növényeket - írja az agrároldal.hu.

 

 

Boróka tarkadíszbogár

A korábban kizárólag a Barcsi ősborókás Természetvédelmi Területről ismert boróka-tarkadíszbogár (Lamprodila festiva) az utóbbi évekig rendkívüli ritkaságnak számított Magyarországon. A hazánkban 1999-ben megtalált bogárfaj (Muskovits 2001) jelenleg is a természetvédelem alatt áll, pénzben kifejezett értéke 50 000 Ft.


A boróka-tarkadíszbogarat ritka mediterrán faunaelemnek tekintik azokban a közép-európai országokban is, ahol előfordul. A 2000-es évek óta azonban Európa több országában, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is jelentős károkat okoz a pikkelylevelű örökzöldekben. A boróka-tarkadíszbogár Európában borókafajokban fejlődik, hazánkban az őshonos közönséges borókában (Juniperus communis).

 

Talán a legbiztosabb megoldás, ha tuja helyett valami más fajtát választunk kertünk díszítéséhez.

 

A kifejlett bogár a legyengült, de még élő, napsütötte borókákat keresi fel peterakás céljából. A vastagabb ágak vagy a törzs kéregrepedéseibe lerakott petékből a kikelő lárvák a kéreg alá rágják magukat. Itt készítik jellegzetes, finom porral teli, fél centiméter széles, lapos járataikat. A rágcsálékban – más díszbogárfajokhoz hasonlóan – világos és sötétbarna sávok váltakoznak. A felnőtt lárvák ősszel a fatestbe vonulnak, a bemeneti nyílást fehér színű, durvább, szálas famorzsalékkal eltömik, és tavasz végén itt bebábozódnak. A kifejlett bogarak jellegzetes kirepülőnyílásaikon át távoznak a szabadba. A kerttulajdonos a legtöbbször csak azt veszi észre, hogy a tuja elszáradt, nem is sejti, hogy mi okozta a kárt.  Szinte lehetetlen védekezni ellenük, így érdemes elgonodlkodnunk, és tuja helyett valami más fajtát választanunk kertünk díszítéséhez.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek