A gyógynövényt, gombát, csigát gyűjtögetőknek is adózniuk kell jövőre

26 okt. 2015 Tartalomszerkesztő

Jövőre az erdőn-mezőn gombát, gyógynövényt vagy csigát gyűjtögető magánszemélyeknek a leadott szerzemények után forrásadót kell fizetniük.

 

 

A jövő évi tervezett adótörvény-módosítási csomag (szja-törvény 58. paragrafusa ) kiegészülne vagyis kitér a gyűjtögetőkre is. - írja az adózóna.hu

 

A vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, gyümölcsök és gombák, vagy például éti csiga – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként való – értékesítése után ezentúl a bevétel 25 százaléka után adózni kellene.

 

Az szja-törvény 58. paragrafusa a következő (10a) bekezdéssel egészülne ki:

„ A vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként – felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Az adót kifizetéskor a felvásárló állapítja meg és vonja le, továbbá a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre – a magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként – vallja be és fizeti meg. Az ügyletről a felvásárló két példányban vételi jegyet állít ki – feltüntetve azon a magánszemély nevét, adóazonosító jelét (ennek hiányában természetes személyazonosító adatait és lakcímét), a felvásárolt termék, termény megnevezését, mennyiségét, ellenértékét, a levont adót – amelynek egy példányát átadja a magánszemélynek, másik példányát az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig megőrzi. E jövedelemmel összefüggésben a felvásárlót, illetve a magánszemélyt egyéb, közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli.”

Az indokolásban az áll, hogy jelenleg nincsenek egyértelmű előírások az egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek által gyűjtött termékekből származó jövedelmek adózására. 

 

Összegezve: Aki egyéni vállalkozóként gyűjtöget, továbbra is az egyéni vállalkozóra vonatkozó adó- és járulékszabályokat kell alkalmaznia. Szintén elkerülheti az új jogszabály alkalmazásást, akinek gyűjtögető tevékenység folytatásásra jogosító, adóévre érvényesített őstermelői igazolvány van.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek