7 élelmiszer, amitől csak éhesebb leszel

11 szept. 2015 Tartalomszerkesztő

Alig végeztél az étkezéssel, rövid időn belül újra éhesnek érzed magad? A probléma okai lehetnek ezek az élelmiszerek, amelyek csak éhesebbé tesznek. Ha a fogyás vagy súlytartás a cél, ajánlott mellőznöd őket az étrendedből.

 

 


1. Ázsiai tésztaételek
A kínai gyorséttermek kínálata – például a zöldséges sült tészta – elsőre nem tűnik kiemelkedően egészségtelennek. A népszerű ázsiai fűszerezésű ételek azonban nagy mennyiségű glutamátot tartalmazhatnak. Ez egy kémiai anyag, ami amellett, hogy kiemeli az ételek ízét, étvágynövelő hatású. Az ázsiai ételek mellett a különböző készételek is gyakran tartalmaznak glutamátot (nátrium-glutamát, mononátrium-glutamát, és más hasonló neveken szerepelhet az összetevők listáján).

2. Light italok
A fogyni vágyók, illetve tudatosan táplálkozók gyakran választják az üdítőitalok light változatait. Ezzel azonban félrevezetjük a szervezetünket. Az édes íz miatt arra számítunk, hogy cukorhoz jutunk, amit energiává alakíthatunk – emiatt a szervezet inzulint termel. A várt energia azonban elmarad, ehelyett csak az inzulin miatt felerősödő éhségérzetet tapasztaljuk. Természetesen a normál, cukrozott üdítők sem ajánlottak: igyunk helyette ásványvizet, édesítetlen teákat.

3. Fehér kenyér
A fehér liszt nem tartalmaz rostokat, így rövid idő alatt megemésztjük. A vércukorszint hirtelen emelkedik, és az inzulinválasz miatt hasonló gyorsasággal esik le. Az eredmény: rövid időn belül újra megéhezünk.

4. Kukoricapehely
A kukoricaliszt és a cukor kombinációja nem laktat – az előző pontban már említett okból. Aki mégsem szeretne lemondani a reggeli gabonapelyhéről, válassza a cukormentes, teljes kiőrlésű változatot. Natúr joghurttal kiegészítve hosszabb időre jóllakunk vele, mivel a fehérje és a zsír lassítja az emésztési folyamatot.

5. Chips
A chips magas kalóriatartalmú, nem laktat, nehéz abbahagyni az evését, és szintén az éhségérzetet erősítő glutamátot tartalmaz: ez bőven elegendő ok arra, hogy száműzzük a diétás étrendből.

6. Gyümölcslevek
A gyümölcs egészséges, a rosttartalmuktól megfosztott gyümölcslevek már kevésbé. Mivel nem tartalmaznak rostot, ami lassítaná a felszívódást, a cukortartalmuk azonnal a vérbe kerül. A kutatások ezenkívül azt is megmutatták, hogy a gyümölcscukor – azaz a fruktóz – nem vált ki más szénhidrátokhoz hasonlóan jóllakottságérzetet, sőt: éhesebbé tesz.

7. Bolti gyümölcsjoghurt
Az egészséges natúr joghurttal ellentétben az ízesített variációk igazi hizlaló kalóriabombának számítanak. A gyümölcs aránya általában említést sem érdemel, ehelyett aromákkal és nagy mennyiségű cukorral biztosítja a gyártó az ízélményt. A cukor pedig – mint már említettük – gyors inzulinválaszt vált ki, így rövid időn belül újra megéhezünk.

Forrás: Cikkeim

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek