Így lett világbajnok a kabai csiliszósz

23 okt. 2015 Administrator

A Kabán élő termelő az interneten találkozott először egy jamaikai paprikafajtával, amely „szerelme volt első látásra”. Azonnal tudta, hogy ezzel szeretne foglalkozni, így kezdett a paprika termesztésébe.

 

 

Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett, a világ legerősebb önteteit felsorakoztató idei The World Hot Sauce Awards elnevezésű világversenyen a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában.

 

Az amerikai seregszemlén a világ 14 országából 284 termékkel 109 gyártó indult 49 kategóriában.

 

A Spirit of Attila a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet, ezen a kategórián kívül csak kettő volt, amelyben erősebb termékek indultak - mondta el Diczkó László, a Chili Hungaria Manufaktúra vezetője, a termék készítője az MTI-nek. A siker arra inspirálja a manufaktúrát, hogy jövőre más kategóriában, több termékkel is nevezzenek.

 

 

Világversenyen elsőként vett részt magyar termelő csípős termékkel. A Spirit of Attila a manufaktúra vezető terméke, bár nem ez a legerősebb, de ez a legkedveltebb mind a magyar, mind a külföldi vásárlók körében - fejtette ki Diczkó László.

 

A manufaktúrának jelenleg nagyjából negyven féle paprikája van, de 6-8 különleges paradicsomfajtát is termesztenek. A Spirit of Attila kétféle paprikából készül: a szellem csiliből és egy dorset naga nevű paprikából, mindkettő volt már Guinness rekorder erejét tekintve.

 

Diczkó László kiemelte, hogy Magyarországon is szép eredményeket értek már el csípős szószaikkal, hiszen az egyetlen magyar minősített csilis termékcsalád az övék. Hajdú-Bihar megyében egy minőségi termék díjat, valamint ugyanitt egy kitüntetett minőségi termék díjat is magukénak tudhatnak.

 

 

A termelő nyereménye a világbajnoki trófeán kívül, hogy részt vehet a 2016-os louisianai csípős szószok kiállításán a Hot Sauce Expo-n is.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek