A nagyvilág ízei a Sóstói Múzeumfaluban

10 szept. 2014 Administrator

A nagyvilág ízeit kóstolhatják meg a Sóstói Múzeumfaluba látogatók a Kóstolja meg! Hagyományok, ízek, nemzetek elnevezésű gasztronómiai fesztiválon. 

gasztrofeszt1A meghívott séfcsapat több mint hatvanféle ételkülönlegességet főz majd a szeptember 13-i rendezvényen. Nemcsak a történelmi Magyarország tájegységeinek kedvelt népi ínyencségeit, hanem távoli földrészek paraszti konyháinak kuriózumait is megkóstolhatják az érdeklődők. Az elkészített ételek mellé pedig az adott hely eredetvédettséggel bíró pálinkafajtáit is felszolgálják.

Az eurázsiai sztyeppéről például kumiszos koi pörköltet kínálnak majd, Japánból különféle szusik, a közép-amerikai Mexikóból a fajita, a közel-keleti Libanonból pedig a vajas sárgalencse leves szerepel a kínálatban. Lesznek olasz, kínai és török ételremekek is a nem mindennapi étlapon.

Erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági szakácsok is érkeznek a fesztiválra, ők készítenek brindzás haluskát, titkos összetevőkből mérges lapcsánkát, barátlevest és sok-sok más finomságot.

A fesztivál a korábbi Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű főző-sütő show folytatása és ha a világ ízeinek kedvező lesz a fogadtatása, ezentúl a földkerekség minden szegletéből megismerhetnek majd egy-egy ételkülönlegességet a következő években az ínyencek.

gasztrofeszt2A skanzen női dolgozói egy rekordkísérletre vállalkoznak a rendezvényen: a lehető legtöbb tirpák csörögét akarják megsütni. A csöröge fánk vagy fánkforgács Nyíregyháza bokortanyáinak jellemző étele és a skanzenben most a tradicionálisan fával fűtött csikóspóron sütik majd a látogatóknak.

A szeptember 13-i rendezvényen a hangulatról utcazenészek gondoskodnak, lesz gyümölcsszobrász bemutató is: Kinka László készít látványos kompozíciókat a Sóstói Múzeumfaluban írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek