Körmenden nyílik az első újkori liktárium: de mi ez?

07 okt. 2014 Administrator

A liktárium egy olyan égetett, főzött folyadék, amely gyümölcsökből és gyógynövényekből készül, és egykor a gyógyításban játszott jelentős szerepet.  

dzsemHamarosan megkezdődik Körmenden az a 800 millió forintos beruházás, amelynek keretében felújítják az egykori Batthyány-kastélyt. A tervek szerint olyan örökségközpont hoznak itt létre, amely a Batthyányak magyarországi tevékenységét mutatja be. Ennek első lépéseként az interaktív fogadóépületet alakítják ki, itt kap majd helyet a liktárium is.

A latin és görög eredetű szó a mai orvostudomány számára sem ismeretlen, a lágy gyógyszeralakot most is így hívják. Már a 16. századtól használt kifejezés. Jelentése: gyümölcsíz, gyümölcskocsonya (préselt gyümölcssajt) - a mai lekvár ősének tekinthető. Pépes, gyógynövényekből készített orvosság, gyomor- és étvágyjavító szer is volt.

A modern kori készítményeket megelőzően a természet patikájából merített növényi főzeteket használták, a befőzés mint tartósítás pedig ennek a folyománya - mondta a Kossuth Rádiónak H. Vörös Márta, a kastélyban működő múzeum és kulturális központ igazgatója.Az igazgató a Hajnal-táj című műsorban elmondta: olyan helyi termékeket szeretnének bemutatni, amelyek jellemzőek a térségre és a gyógynövénykultúrához is kapcsolódnak. A liktáriumban teákat, lekvárokat, gyógynövényfőzeteket, mézes szirupokat és befőtteket is kóstolhatnak majd a látogatók, emellett a környék értékes helyi termékei is bemutatkozhatnak - mondta a Kossuth Rádiónak H. Vörös Márta.

Forrás: hirado.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek