Hungarikum lehet a somogyi ezüst hársméz

09 ápr. 2014 Administrator

A Zselici Méhész Egyesület azt szeretné elérni, hogy ez az Európában is egyedülálló méz, igazi megbecsült érték lehetne itthon és külföldön egyaránt.

mez3Már hordják a virágport a méhek Bíró Márton portáján. A méhész azt mondja, az ezüsthársra még várni kell, hiszen csak 3 hónap múlva virágzik. Ez az egyik legértékesebb méz. Hiába takarékoskodott vele, már csak néhány üveggel tud mutatni belőle.

Az ezüsthárs a Zselicben őshonos. Itt van Európa legnagyobb összefüggő állománya. A Sefag évente több száz méhésznek ad engedélyt hársméz gyűjtésére.

- Négy és 6 ezer méhcsaládot hoznak ide a méhészek. Nemcsak Somogyból, Baranyából, Zalából, hanem Bács-Kiskun és Vas megyéből is, és próbálnak sikerrel egy kis mézet termelni - mondta SEFAG Zselici Erdészet igazgatója, Pintér Ottó.

mehecske4Az Európai Unió száműzné az akácot a kontinensről, mivel az nem őshonos fajta. Ezért is tartják fontosnak a méhészek, hogy minél előbb védettséget kapjon a zselici hárs.

- Előnyt mindenképpen jelentene, mert eleve - ha máshol nem, az Európai Unióban, ahova szoktak a kereskedők, illetve a méhészek szállítani - valamennyivel magasabb felvásárlási árat kapnánk érte, és elismernék fajtamézként - mondta a méhész, Bíró Márton.

A Zselici Méhész Egyesület az első lépést már megtette: beadták a kérelmet. Ezen kívül azonban bizonyítani is kell azt is, hogy a hársméz készítésnek többszáz éves hagyománya van a térségben. Ezekhez hivatalos iratok kellenek.

A zselici hársméz egyébként összetételében is különleges. Nemcsak fertőtlenítő hatású, hanem kiváló köhögéscsillapító is.

Forrás: kapos.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek