Közösségi komposztálás Kaposmentén

12 ápr. 2015 Administrator

A "Komposztoljunk!" című lakossági ismeretterjesztő kampány keretében komposztáló kast avattak Nagybajomban a Mesevár Óvoda és Bölcsőde kertjében!

kaposmente1A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás azzal a céllal jött létre, hogy egy összetett, korszerű hulladékgazdálkodási rendszert építsen ki a 118 tagönkormányzat összefogásával. A szelektív hulladékgyűjtés mellett kiemelt szerepet szán a komposztálásnak és a hulladékmegelőzésnek is.

Ennek érdekében a Kaposmenti  Hulladékgazdálkodási Program 11.500 db komposztládát biztosít idén a lakosság számára, hogy mindenki otthon állíthassa elő a zöld javakból készülő hasznos komposztot és zöld hulladék semmi esetre se kerüljön a kukába! A komposztáló kas segítségével nemcsak biztonságos táplálékot, teának való gyógynövényt tudnak termeszteni, hanem egy csapásra harmadával(!) csökkenthetik a kukába kerülő szemét mennyiségét is!

kaposmente2A nagybajomi Mesevár Óvodában épített komposztáló kas a gyermekek környezettudatosságát és egészséges életmódra nevelését hivatott erősíteni. A komposztálás folyamatának és a hulladékmegelőzés fontosságának megismerése mellett lehetőség nyílik a különböző fűszer-, és gyógynövények megismerésére és gondozásuk elsajátítására, egészséges élelmiszer előállítására és helyben felhasználására. Maga a komposztáló több mint egy köbméteres belső része képes feldolgozni és első osztályú komposztot készíteni az óvodában termelődő zöld hulladékokból, sőt, a szülők otthonról is hozhatnak zöld javakat a komposztálóba, tovább erősítve a projekt hatékonyságát!

Az egészséges életmódra nevelés kiemelt jelentőségű ebben az életkorban. A belső igény kialakítását a személyes példamutatással és megfelelő lehetőségek biztosításával próbálják elérni! A komposztáló kas mellé hamarosan veteményeskertet is létesítenek, hogy még több zöldséget tudjanak helyben termeszteni.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek