Megmaradt a kávé? Mielőtt kiöntenénk, használjuk fel!

23 jan. 2015 Vaskor Máté

A kávézaccot sokféleképpen újrahasznosíthatjuk, de maga az ital sem csak arra jó, hogy reggel felébresszen bennünket.

Coffee-and-Breakfast

Átlagban több tízezer, akár százezer forintot is elkölthetünk kávéra egy év alatt. De hányszor fordul elő, hogy munkába menet, késésben nem isszuk meg a lefőzött kávét, a maradékot pedig hanyagul kiöntjük? 

Íme, néhány tanács, hogy a ház körül és a konyhában hogyan vehetjük hasznát a maradék kávénak.

Jégkockának - Fagyasszuk le a már nem kellő kávét, amit a nyári meleg napokon beletehetünk a frissen főzött italba. Nagy előnye, hogy nem hígul fel.

Zabpehelyhez - Tej helyett kávéba öntsük a reggeli zabpelyhünket. Fahéjjal, és aszalt meggyel vagy sárgabarackkal még finomabb.

Brownie-hoz - A sütemény elkészítésénél tej helyett kávét is használhatunk.

Chilis ételekhez - Bármennyire is furcsán hangzik, egy tál chilis babnak pikáns ízt ad, ha kávéval dúsítjuk.

Növényekhez - A maradék kávét időközönként öntsük a konyhakerti növények szárához, de azért túlzásba ne vigyük.

Otthon készült apróságokhoz - A kávénak nagyon markáns színe van, ami a ruhákból nehezen eltávolítható. Kézműves termékek festésénél azonban pont ezért jöhet jól.

Papír, csipke színezéséhez - Ha vintage papírra van szükségünk, akkor ne rohanjunk rögtön a boltba, hívjuk inkább segítségül a kávét. Vízzel hígítva, pamut csipkét is festhetünk vele.

Tisztításhoz - Mivel a kávé savas, így a grillrácsok zsíros foltjait is eltávolíthatjuk vele. 

Karcolásokhoz - A fa bútorok sérüléseit dörzsöljük át egy kávéba áztatott ronggyal, majd a felesleget egy száraz ruhadarabbal távolítsuk el.

 

Tudjatok meg többet a kávézacc és teafilter felhasználásól is.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek