Megmaradt a kávé? Mielőtt kiöntenénk, használjuk fel!
A kávézaccot sokféleképpen újrahasznosíthatjuk, de maga az ital sem csak arra jó, hogy reggel felébresszen bennünket.
Átlagban több tízezer, akár százezer forintot is elkölthetünk kávéra egy év alatt. De hányszor fordul elő, hogy munkába menet, késésben nem isszuk meg a lefőzött kávét, a maradékot pedig hanyagul kiöntjük?
Íme, néhány tanács, hogy a ház körül és a konyhában hogyan vehetjük hasznát a maradék kávénak.
Jégkockának - Fagyasszuk le a már nem kellő kávét, amit a nyári meleg napokon beletehetünk a frissen főzött italba. Nagy előnye, hogy nem hígul fel.
Zabpehelyhez - Tej helyett kávéba öntsük a reggeli zabpelyhünket. Fahéjjal, és aszalt meggyel vagy sárgabarackkal még finomabb.
Brownie-hoz - A sütemény elkészítésénél tej helyett kávét is használhatunk.
Chilis ételekhez - Bármennyire is furcsán hangzik, egy tál chilis babnak pikáns ízt ad, ha kávéval dúsítjuk.
Növényekhez - A maradék kávét időközönként öntsük a konyhakerti növények szárához, de azért túlzásba ne vigyük.
Otthon készült apróságokhoz - A kávénak nagyon markáns színe van, ami a ruhákból nehezen eltávolítható. Kézműves termékek festésénél azonban pont ezért jöhet jól.
Papír, csipke színezéséhez - Ha vintage papírra van szükségünk, akkor ne rohanjunk rögtön a boltba, hívjuk inkább segítségül a kávét. Vízzel hígítva, pamut csipkét is festhetünk vele.
Tisztításhoz - Mivel a kávé savas, így a grillrácsok zsíros foltjait is eltávolíthatjuk vele.
Karcolásokhoz - A fa bútorok sérüléseit dörzsöljük át egy kávéba áztatott ronggyal, majd a felesleget egy száraz ruhadarabbal távolítsuk el.
Tudjatok meg többet a kávézacc és teafilter felhasználásól is.