Az erdő a tenger szeretője

06 júl. 2014 Dr. Békefy Lajos

Az Egyesült Nemzetek Forest Hero díját kapta Shigeatsu Hatakeyama (Osztriga apó) vallásos japán férfi, a halászból lett környezetvédelmi professzor. 

japanprof1Ő az egyike azoknak, akiknek addigi élete munkáját lerombolta a 2011. március 11-i nagy földrengés.

A hálótól a környezetvédelemig
Korábban halászattal foglalkozott Hatakeyama Kesennuma város észak-keleti partjainál. Majd környezetvédelemmel a gyakorlatban. Később tanárként, professzorként minden tőle telhetőt megtett a vizek és az erdők megtartásáért. Ezért a munkásságáért kapta az ENSZ Erdő-díját, amit kontinensekre bontva osztanak ki. Övé lett az Ázsia kategória díja. Más kontinensekről a nyertesek között volt afrikai tanár, orosz újságíró, latin-amerikai környezetvédelmi kutató, s két amerikai tinédzser aktivista is. Poszthumusz díjban részesült két korábban elhunyt esőerdő-védő aktivista, José Claudio Ribeiro da Silva és Maria do Espírito Santo da Silva Brazíliából.

japanprof2A 42. Zsoltártól az „Erdő a tenger szeretője" mozgalomig
Hatakeyama hívő keresztyén ember, a Japán Baptista Unió tagja. A díj átadáskor elmondta: kampányának a nevét, illetve ötletét a 42. Zsoltár üzenetéből merítette, a 2. versből: „Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én  lelkem hozzád, oh Isten!" Ennek változataként fogalmazta meg kampányszlogenjét a vizekért és az erdőkért: „Az erdő a tenger után vágyakozik, a tenger meg az erdő után sóhajtozik". Az  ENSZ-méltatás szerint a halászból lett környezetvédő professzor facsemetéket ültetett a Kesennuma partszakaszt ölelő erdőkben. Japánban úgy ismerik, mint „Osztriga apót", aki már több, mint 20 évet töltött az erdőtelepítéssel, hogy ezzel megőrizze az Okawa-folyó tisztaságát és  osztriga telepeit. A 69 éves professzor, aki a híres Kyoto Egyetem tanára, „Az erdő a tenger szeretője" névre hallgató környezetvédelmi programjáról mindig elmondja, az a Zsoltárok terméke, gyümölcse. Erről beszélt a tokiói baptista gyülekezetben is. Az erdők, vizek megmentésére 20 éve indított kampányában és tudományos munkatársaival most a Kesennuma partszakasz környéki tengeri ökoszisztéma vizsgálatába fogott, s a tenger-erdő együttélésének a fenntartásán fáradozik. Az már világossá vált, hogy annak a vasnak, ami az erdőkből a folyón át eléri a tengert, kulcsszerepe van a tenger élővilágának fennmaradásában.

Forrás

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek